mindfulness alkmaarVincent Honigh
Alkmaar
Website: Zelfzicht
Direct contact


 

MBSR: Wat is het?

MBSR staat voor Mindfulness Based Stress Reduction. Deze Mindfulness stress reduction based therapy (MBSR) is – in tegenstelling tot veel aangeboden Mindfulnesscursussen – een professionele en wetenschappelijk ontwikkelde 8-weekse training die jaren is doorontwikkeld vanuit de University of Massachusetts Medical School, Amerika. De training is te volgen voor jong en oud, man en vrouw. Het is een effectieve manier waarbij je om leert gaan met gedachten, emoties en lichaam. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat MBSR zeer effectief is op meerdere terreinen.

Inzicht ontwikkelen en gelukkiger leven

Door inzicht te krijgen in je gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties leer je te kijken naar je patronen en gedragingen. Door aandacht te schenken aan deze zaken kun je van hieruit inzicht krijgen in jezelf als geheel. Door je bewust te worden van alles wat er in jou en rondom jou speelt, kun je bewustere keuzes in je leven maken die kunnen leiden tot meer geluk en vrijheid. Van hieruit lever je een bijdrage aan je eigen welzijn en welbevinden op allerlei terreinen die je op de voor wie pagina kunt nalezen.

De training in de praktijk

Tijdens de training oefen je dagelijks met materiaal. Iedere week is er een gezamenlijke bijeenkomst. Tijdens de bijeenkomsten wordt instructie gegeven. Naast coaching is er aandacht voor het uitwisselen van ervaringen.

De training omvat een serie informele en formele oefeningen waarbij heilzame meditatie en yogatechnieken worden beoefend. Zo leer je aandacht te geven aan het lichaam en de geest als geheel met aandacht voor het lichaam, denken en emoties.

Binnen de training komen verschillende thema’s aan bod die naadloos aansluiten op het dagelijks leven.

Enkele voorbeelden van thema’s bij de training zijn:

  • Communicatie met anderen
  • Zelfzorg
  • Waarnemen en basishouding
  • Grenzen en mogelijkheden
  • Stress bewust beantwoorden
  • Communicatie en contact in aandacht