mindfulness trainer edeMarijke Baden
www.pipta.nl
06 – 28991220
Bennekom Ede

Direct contact

Mindfulness training Ede (training in aandacht)

Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR/MBCT):
hanteren en verminderen van stress en stressklachten

Direct naar data en aanmelding

Met mindfulness leer je diepgaande en essentiële vaardigheden om stress te verlichten en anders om te gaan met problemen, moeilijke gevoelens en gepieker.
Je leert om opener in het leven te staan en meer van het moment te genieten.

De mindfulness training bestaat uit acht bijeenkomsten die wekelijks plaatsvinden. De training wordt in een groep van ongeveer 8 tot 12 personen gegeven.
Het gaat om een effectief programma voor het hanteren en verminderen van stress.
Mindfulness training is een praktische, systematische methode gericht op het cultiveren van aandacht, inzicht en begrip.

De mindfulness training kan je helpen bij je persoonlijke ontwikkeling en om stap voor stap te komen tot:
-meer balans en rust
-meer concentratie (focus) en efficiëntie in het dagelijks leven
-het beter hanteren van moeilijke gevoelens zoals boosheid en verdriet
-het verminderen van gevoelens van angst en somberheid
-minder tijd besteden aan zorgen over de toekomst of getob over het verleden
-het oplossen van aan stress gerelateerde pijn, slapeloosheid en andere fysieke klachten
-een verdiepte relatie met je partner of kinderen
-een meer uitgerust en ontspannen gevoel
-meer zelfvertrouwen
-meer openheid en ontvankelijkheid voor wat zich voordoet
-meer mildheid en mededogen voor jezelf en anderen.

Mindfulness vaardigheden zijn met name waardevol in stressvolle situaties, bij moeilijke emoties of wanneer je je overspoeld voelt door omstandigheden en gevoelens.

mindfulness komt nooit in plaats van een medische of psychologische behandeling maar kan een aanvulling daarop zijn.

Mindfulness en mediteren

Mindfulness heeft te maken met mediteren. Wat als ik nog nooit heb gemediteerd of daar niet van houd? Veel mensen denken dat mediteren iets voor monniken is. In de mindfulness training is het mediteren kort en ongedwongen. De korte meditatie is nodig om rust en ruimte te maken om te ervaren. Je zult trouwens merken dat mediteren prettig kan zijn.

Is mindfulness een hype?

Mindfulness is populair. Als iets een hype is bestaat de kans dat er van allerlei wonderen aan toe worden geschreven. Daarom is het belangrijk om te stellen dat mindfulness training werkt, resultaat biedt, maar dat het geen wondermiddel is. Je moet er zelf wat voor doen. Verder wordt veel moeite gedaan om het een wetenschappelijke onderbouwing te geven en daarin slaagt men.

Wetenschappelijk onderzoek

Er wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van mindfulness training in universiteiten over de gehele wereld (evidence based). Deze onderzoeken bieden positieve resultaten en geven aan dat mindfulness training een positief, vaak dieper effect heeft op de reductie van medische symptomen en psychologisch ongemak terwijl de deelnemers leren om meer voluit te leven.

Hoe ziet de training er uit?

De training bestaat uit 8 opeenvolgende bijeenkomsten die wekelijks worden gehouden en waarin in groepsverband twee en een half uur mindfulness wordt gegeven. Tussen de 6e en 7e bijeenkomst vindt een retraite dag plaats. Daarnaast wordt de deelnemers gevraagd om dagelijks thuisopdrachten te doen, die circa 45 minuten aan tijd in beslag nemen. Tijdens de bijeenkomsten wordt teruggekoppeld wat de deelnemers ervaren en wat ze hebben ervaren bij het doen van de thuisopdrachten.
Er wordt geoefend met lichaamsverkenning, loopmeditatie, eenvoudige yoga oefeningen en zitmeditatie. Aan de orde komen het op een niet-oordelende wijze beschouwen van gedachten, gevoelens en lichaamssensaties. Er wordt gelet op het verkennen van grenzen. Wanneer iemand bepaalde oefeningen niet kan doen, kan het in gedachten.

Open (les)avonden in Bennekom / Ede

De open avond biedt de gelegenheid om beter te begrijpen wat de cursus inhoudt en om te onderzoeken of dit iets voor jou is.

Direct contact